Den 9: Moudrost ve vedení (pondělí 7.10.2024)

Dnes je svátek Panny Marie Růžencové, známé také jako Panny Marie Vítězné, připomínající bitvu u Lepanta. Don Juan Rakouský, člen habsburského rodu, vedl koalici lodí pod praporem Panny Marie proti přesile tureckého loďstva a dosáhl zázračného vítězství. V dnešním boji proti silám zla se obracíme k Bohu a Panně Marii v modlitbě a jsme si jisti nebeskou pomocí při šíření Království. Nadále také vzhlížíme k příkladu blahoslaveného Karla Habsburského, posledního katolického císaře, který v době krize první světové války usiloval o mír. V cyklu “Císař míru” tento týden uslyšíme Charlese Coulomba, jednoho z jeho životopisců. 

Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. Amen. 

Pamatujme, že jsme ve svaté Boží přítomnosti. Obraťte se dnes k Bohu o radu a přijměte jeho vedení. V minutě ticha se modlete za Boží požehnání pro vás, vaši rodinu, bratrstvo a všechny muže Exodu. 

Pane, učiň mne nástrojem svého pokoje: kde je nenávist, ať přináším lásku, kde je urážka, ať přináším odpuštění, kde je nesvornost, ať přináším jednotu, kde je omyl, ať přináším pravdu, kde je pochybnost, ať přináším víru, kde je zoufalství, ať přináším naději, kde je temnota, ať přináším světlo, kde je smutek, ať přináším radost. Pane, učiň, ať nechci být tolik utěšován, jako spíše utěšovat, být chápán, jako spíše chápat, být milován, jako spíše milovat. Neboť je toto: kdo se dává, ten přijímá, kdo na sebe zapomíná, ten je nalézán, kdo odpouští, tomu je odpuštěno, kdo umírá, ten povstává k věčnému životu. Amen. 

Vláda nad zemí je v rukou Pána. 

Čtení z knihy Sírachovcovy  

Sír 9,10-16; 10,1-5 

Neopouštěj starého přítele, žádný nový se mu nevyrovná. Nový přítel je jako nové víno. Teprve až zestárne, budeš je s požitkem pít. Nezáviď hříšníkovi jeho slávu, vždyť nevíš, jaký bude jeho konec. Nepovažuj za dobré to, co se líbí svévolníkům, pamatuj, že ještě za života nezůstanou bez trestu. Drž se daleko od člověka, který má moc zabíjet, a strach ze smrti tě nebude pronásledovat. Jestliže se však k němu přiblížíš, neudělej jediný chybný krok, jinak tě připraví o život. Buď si vědom toho, že kličkuješ mezi osidly a vrávoráš po městských hradbách. Podle své schopnosti vycházej bližnímu vstříc a žádej o radu moudré. Rozmlouvej s rozumnými a všechen tvůj hovor ať se týká zákona Nejvyššího. Tvými spolustolovníky ať jsou spravedliví a v bázni před Hospodinem ať nacházíš svou chloubu. Moudrý soudce vychovává svůj lid a dává mu rozumnou a spořádanou správu. Jaký soudce lidu, takoví jeho úředníci, jaký správce města, takoví všichni jeho obyvatelé. Nevzdělaný král uvede svůj lid do zkázy, ale rozumností vladařů bývá město zvelebeno. V ruce Hospodinově leží panství nad zemí; on ustanoví v pravý čas toho, kdo jí bude ku prospěchu. V ruce Hospodinově leží zdar člověka; to on vkládá svou slávu na znalce Zákona.

Reflexe 

Cesta moudrosti nás často vede náročným terénem, zejména pokud jde o vztahy a vlivné pozice. Sírachovcova slova na tato témata nás vedou k rozhodnutím, která ctí Boha a prospívají lidem kolem nás. 

Začněme Sirachovcovou radou o přátelství. Varuje nás před tím, abychom opouštěli staré přátele kvůli novým, a přirovnává nového přítele k mladému vínu, které potřebuje čas na zrání, než si ho můžeme plně vychutnat. Tato moudrost je v rozporu se znepokojivou tendencí přerušovat náročné vztahy nebo se stávat nepřáteli, někdy i při sebemenší provokaci. Jako muži usilující o hloubku a autenticitu našich vztahů jsme povoláni k tomu, abychom si vážili věrnosti a ctili dlouhodobá přátelství. 

Sírachovec však neobhajuje slepou loajalitu. Varuje nás, abychom si dávali pozor na společnost, ve které se pohybujeme, zejména na ty, kteří by nás mohli svést na scestí. Tato rovnováha mezi věrností a rozlišováním je klíčová. Vyzývá nás, abychom pěstovali přátelství, která nás podněcují ke zbožnosti, ale také abychom si vytvořili hranice s těmi, kteří by nás mohli odvádět od dobra a svatosti. 

Sírachovec pak obrací svou pozornost k těm, kdo jsou u moci, a nabízí moudrost, která je pro moderní vůdce stejně aktuální jako ve starověku. Zdůrazňuje, že moudrý vládce přináší svému lidu stabilitu, zatímco nerozumné vedení může vést ke zkáze města. Tato zásada platí nejen pro politické vůdce, ale pro každého, kdo má vlivnou pozici – ať už jako generální ředitel, vedoucí týmu, trenér, otec atd. 

Jádrem Sírachovcovy rady pro vedoucí je pokora. Varuje před pýchou a arogancí a připomíná, že veškerá autorita nakonec pochází od Boha. To je v souladu se snahou o “svatý odstup”. Jako lídři jsme povoláni k tomu, abychom své postavení brali s lehkostí a uvědomovali si, že jde spíše o odpovědnost danou Bohem než o osobní úspěch, který živí naši pýchu a pocit privilegovanosti. 

Pokorné vedení neznamená být slabý nebo nerozhodný. Naopak, umožňuje nám vést s opravdovou silou – takovou, která pramení z vědomí, že naše identita je bezpečná v Bohu, nikoli v našem postavení nebo úspěších. Osvobozuje nás to od rozhodování založeného na tom, co je nejlepší pro ty, které vedeme, a ne na tom, co ochrání naše vlastní postavení nebo ego. 

Sírachovcovy rady týkající se přátelství i vedení nás vedou k moudrému a čestnému životu. Vyzývá nás, abychom byli muži, kteří se vyznačují věrností v přátelství, rozlišováním ve vztazích a pokorou ve vedení. To je cesta k tomu, abychom se stali muži “neobyčejné svobody” – svobodnými od potřeby neustálého oceňování, svobodnými od tyranie vlastního ega a svobodnými k autentické lásce a službě druhým. 

Když se budeme snažit tyto zásady naplňovat, budeme pravděpodobně čelit těžkostem. Existují silné tlaky, které upřednostňují sebeprosazování před pokorou a okamžité uspokojení před dlouhodobou loajalitou. Pevně se držet těchto protikulturních zásad bude vyžadovat odvahu, pozornost a vytrvalost. Ale právě v tomto pevném postoji se utváří náš charakter a náš vliv. 

Pamatujte, bratři, že když se ve svých vztazích a vůdčích rolích řídíme moudře a čestně, nezlepšujeme jen svůj vlastní život. Vytváříme vlnový efekt, který může proměnit naše rodiny, pracoviště a komunity. Nabízíme živý příklad toho, jak vypadá vedení a láska, jak to dělal Kristus. 

Zavažme se, že budeme muži, kteří jsou pevní ve svých přátelstvích, moudří ve svých společenství a pokorní ve svém vedení. Přijměme výzvu vést s otevřenou náručí, vždy připraveni využít své postavení pro dobro druhých a slávu Boží. Když tak budeme činit, zjistíme, že rosteme v moudrosti, charakteru a schopnosti trvale pozitivně ovlivňovat svět kolem nás. 

Vláda nad zemí je v rukou Pána. 

Modleme se. 

Pane, svrchovaný vládce všeho stvoření, dej nám, prosíme, moudrost, abychom si vážili starých přátelství, a rozvahu, abychom si moudře vybírali své společníky. Chraň nás před závistí oceňování a úspěchů hříšníků a upři naše zraky k trvalé slávě tvé spravedlnosti. Když se pohybujeme ve složitých situacích tohoto světa, dej našim vůdcům porozumění a kázeň, aby naše společenství vzkvétala pod spravedlivou vládou. Skrze našeho Pána Ježíše Krista, tvého Syna, který si moudře vyvolil své přátele a učil s nejvyšší autoritou, a který s tebou žije a kraluje v jednotě Ducha svatého, Bože, na věky věků. Amen. 

Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. Amen.