Den 6: Radostná moudrost (pátek 4.10.2024)

Dnes je svátek svatého Františka z Assisi, který je silnou inspirací pro lidi, kteří se snaží následovat Pánovu moudrost a pracovat pro pokoj. Jeho učení inspirovalo modlitbu, kterou se modlíme po celý říjen a v níž prosíme Boha, aby nás učinil nástrojem svého pokoje ve světě. Svatý František se ve svém životě snažil co nejvěrněji následovat Ježíšovo učení a bral evangelium jako svůj životní plán. Po celý tento měsíc také dodržujeme pátek jako den pokání studenou sprchou a zdrženlivostí od masa. 

Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. Amen. 

Pamatujme, že jsme ve svaté Boží přítomnosti. Přijměte vedení moudrosti a postavte se dnes pevně za spravedlnost. V minutě ticha se modlete za Boží požehnání pro vás, vaši rodinu, bratrstvo a všechny muže Exodu. 

Pane, učiň mne nástrojem svého pokoje: kde je nenávist, ať přináším lásku, kde je urážka, ať přináším odpuštění, kde je nesvornost, ať přináším jednotu, kde je omyl, ať přináším pravdu, kde je pochybnost, ať přináším víru, kde je zoufalství, ať přináším naději, kde je temnota, ať přináším světlo, kde je smutek, ať přináším radost. Pane, učiň, ať nechci být tolik utěšován, jako spíše utěšovat, být chápán, jako spíše chápat, být milován, jako spíše milovat. Neboť je toto: kdo se dává, ten přijímá, kdo na sebe zapomíná, ten je nalézán, kdo odpouští, tomu je odpuštěno, kdo umírá, ten povstává k věčnému životu. Amen. 

Dodržujte správný čas a chraňte se zla. 

Čtení z knihy Sírachovcovy  

Sír 4,11-25 

Moudrost své syny vyvýšila a ujímá se těch, kteří ji hledají. Kdo ji miluje, miluje život, kdo si kvůli ní přivstává, bude naplněn radostí. Kdo si ji přivlastní, bude mít podíl na slávě; místu, kam vejde, Hospodin požehná. Kdo ji uctívají, budou sloužit Svatému, a kdo ji milují, ty si zamiluje Hospodin. Kdo ji poslouchá, bude soudit národy, kdo na ni dbá, bude přebývat v bezpečí. Bude-li jí důvěřovat, dosáhne jí, i jeho potomci ji obdrží v dědictví. Zprvu s ním půjde cestou spletitou, naplní ho děsivým strachem, bude ho trápit svou kázní, dokud mu nebude moci plně důvěřovat a nevyzkouší ho svými příkazy. Pak se k němu opět přímou cestou vrátí a obšťastní ho, odhalí mu přitom i své tajemství. Ale sejde-li z cesty, opustí ho a nechá ho na pospas vlastnímu pádu. Pozoruj, kdy je k čemu vhodná chvíle, chraň se zlého a nestyď se za své přesvědčení. Je stud, který vede k hříchu, a je stud, který vede ke slávě a přízni. Neber ohled na to, co je proti tvému přesvědčení, a neměň své jednání, aby to nebylo k tvému pádu. Nikdy nemlč, když je třeba mluvit, podle slov se totiž pozná moudrost a podle řeči vzdělání. Neodporuj pravdě, ale přiznej svou nevzdělanost. 

Reflexe 

Náš svět si cení rychlých výsledků a povrchního úspěchu, ale Sírachovcova slova o moudrosti a spravedlnosti nabízejí hluboké protikulturní poselství. Pro lidi, kteří se snaží žít jako synové v Kristově svobodě, poskytuje tato pasáž návod k hlubší a smysluplnější spolupráci s Bohem i se světem kolem nás. 

Sírachovec zosobňuje Moudrost jako matku, která nám vdechuje život a pomáhá nám, když ji hledáme. Tento obraz nás vybízí, abychom k hledání moudrosti nepřistupovali jako k chladnému intelektuálnímu cvičení, ale jako ke vztahové cestě. Stejně jako se chlapec učí a roste nejprve prostřednictvím láskyplného vztahu se svou matkou, jsme i my povoláni pěstovat osobní, důvěrný vztah s božskou Moudrostí. Jak to vypadá v praxi? Začíná to tím, že si uvědomíme, že skutečná moudrost je darem od Boha, nikoli něčím, čeho můžeme dosáhnout vlastním úsilím. Toto poznání nás vyzývá k pokoře a otevřenosti, ztělesňující kontemplativního ducha. Musíme si ve svém životě vytvořit prostor pro ticho, rozjímání a modlitbu a umožnit tak Boží moudrosti, aby v našem srdci zapustila kořeny. 

Sírachovec nám říká, že Moudrost “s ním zprvu půjde cestou spletitou, naplní ho děsivým strachem”. Cesta za moudrostí není vždy pohodlná. Často zpochybňuje naše očekávání, nutí nás překonávat naše hranice a vyžaduje, abychom se postavili tvrdým pravdám o sobě samých i o světě. Sírachovec nás však ujišťuje, že pokud vytrváme, Moudrost nám nakonec přinese radost a odhalí nám svá tajemství. 

Sírachovec také zdůrazňuje úzkou souvislost mezi moudrostí a spravedlností. Nabádá nás, abychom se nestyděli “vynášet spravedlivé soudy”, mluvit ve prospěch chudých a bojovat za pravdu až do smrti. To je výzva, abychom se posunuli od pouhého kumulování vědomostí k aktivnímu uplatňování moudrosti v úsilí o spravedlnost a pravdu. 

Vzhledem k tomu, že otázky spravedlnosti jsou často zastřeny politickou polarizací a soupeřícími narativy, může se tato výzva k akci zdát skličující. Jak máme rozpoznat, jak vypadá skutečná spravedlnost? Jak vyznávat pravdu způsobem, který je pevný a zároveň láskyplný? Musíme pracovat na tom, abychom se odpoutali od svého ega a tužeb a respektovali osoby. Musíme také bojovat s předsudky a předpojatostí, o nichž víme, že jsme k nim náchylní. 

Sírachovec nás varuje před falešným studem a nabádá nás, abychom se nenechali odradit od toho, abychom hájili to, co je správné. V dnešní době, kdy můžeme být ochromeni strachem, že bychom druhé mohli urazit nebo naopak být sami napadeni či dokonce ostrakizováni, je toto napomenutí obzvlášť aktuální. Musíme v sobě pěstovat odvahu hájit pravdu a spravedlnost, i když je to nepopulární a vystavujeme se tím riziku. 

Sírachovec však tuto odvahu vyvažuje výzvou k pokoře. Radí nám, abychom 

“přiznali svou nevzdělanost”, a abychom “dříve naslouchali, než odpovíme”. To nám připomíná, že skutečná moudrost se stále učí, je vždy otevřená nápravě a růstu. Vyzývá nás, abychom k rozhovorům přistupovali s opravdovou touhou porozumět, a ne jen dokázat svůj názor. Jako lidé usilující o život v neobvyklé svobodě přijměme tuto cestu moudrosti a spravedlnosti. Je to cesta, která nás osvobozuje od tyranie veřejného mínění, od omezenosti našeho vlastního chápání a od ochromení nerozhodností. Tím, že zakotvíme v Boží moudrosti a odvážně usilujeme o spravedlnost, se staneme lidmi, kteří dokáží čelit složitostem našeho světa s milostí a rozmyslem. 

V kultuře plné hluku a bezmyšlenkovitých reakcí buďme muži, kteří se zastaví a naslouchají Bohu, druhým a jemnému šepotu moudrosti. A poté, co jsme naslouchali, buďme muži, kteří jednají s přesvědčením, mluví jasně a milují s plností srdce proměněného božskou Moudrostí. 

Dodržujte správný čas a chraňte se zla. 

Modleme se. 

Bože, věčný Zdroji veškeré moudrosti, dej nám, prosíme, vroucí lásku ke své moudrosti, abychom ji vždy hledali a získali tvou přízeň. Dej nám sílu snášet zkoušky a těžkosti, abychom se ukázali hodni tajemství moudrosti. Kéž v nás i v našich potomcích moudrost vládne a nikdy nezabloudíme do rukou bláznovství. Skrze našeho Pána Ježíše Krista, tvého Syna, který je vtělená Moudrost a který s tebou žije a kraluje v jednotě Ducha svatého, Bože, na věky věků. Amen. 

Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. Amen.